Silkesjal og tørklær er eksklusivt tilbehør til bunaden som gir oss mulighet til å velge ute i fra eget ønske av både farger og mønstre. Silketørkle, silkesjal eller silkeskjerf passer som tilbehør til de aller fleste bunader.
Tyrihans er kanskje den største leverandøren av sjal og tørklær til dagens bunader. Silkeskjerf uten frynser brukes til både kvinne og mannsbunad. Damene bruker disse enten som skjerf knytt i håret, rundt halsen eller over skuldrene som sjal. Mannsbunadene bruker de samme skjerfene uten frynser brettet sammen og knytt i halsen. Sjal med eller uten frynser brukes til flere av kvinnebunaden hos oss i Østerdalen også.
Silkeskjerf og sjal til Østerdalsbunadene
Til rekonstruert mannsbunad for Østerdalen kan man bruke silkeskjerf i halsen. Og det er ingen regel for farger eller mønster. Til kvinnebunad for Østerdalen kan man velge om man ønsker silkesjal med eller uten frynser og i hvilke farger eller mønstre som man selv vil ha. I enkelte perioder har det vørt vanlig med svart silkesjal med frynser til denne kvinnebunaden – antagelig et blaff av mote og hva som har vært tilgjengelig i handelen. For heldigvis så står man helt fritt til å velge, ikke noe er mer riktig enn noe annet. Å kanskje er det fler enn meg som har flere sjal å velge imellom
Lurt å vite når du skal kjøpe sjal
De ulike variantene i farge og mønster er ikke standard lager vare. Tilgangen til de ulike variantene vil variere, og det er ikke bestandig like enkelt å få tak i det man ønsker deg. Noen utgår på ubestemt tid – og noen varianter kommer til bake etter å ha vært ute av produksjonen lenge. Dette kan være lurt å ha i tankene når man ser etter skjerf eller sjal.
Så var det dette med frynser på sjalet. Sjal med ferdige frynser er ikke lagervare hos leverandørene, dette må bestilles. Ofte regnes det 8 uker leveringstid på dette (og av erfaring kan det også ta litt ekstra tid).
Det har alltid vært variasjon i silketørkle
Tørklær og sjal vært bruk til folkedrakten til alle tider, antagelig ganske praktisk med tørkle i halsen for både kvinner og menn i den kalde årstiden. Tørklær har damer brukt som hodeplagg alene som skaut, eller som pannetørkle sammen med lua. Kanskje ikke bestandig i silke men i andre kvaliteter også. For å se eksempler på variasjon og mangfold se på nettsiden til digitaltmusem.
Det har variert hva som har vært i handel (og mote) når det gjelder tørklær og sjal. I noen perioder har det vært vanlig med tørklær uten frynser eller med korte tafs, og i andre perioder har det vært lange frynser på sjalene. Så er det kjedelig at alle gamle foto er i sort hvitt.
Heldigvis så har silkesjal og tørklær vært eksklusive og mange er tatt godt vare på. Silketørklær har vært eksklusive handelsvarer, gitt som gaver til spesielle anledninger. Dette kan gi oss nyttig informasjon om farger og mangfold når vi skal velge oss sjal.
Silkeskjerf og bunadstørkle er en vevkunst
For å veve et silketrørkle må man først sette opp en renning av silkegarn. Hver tråd er ca 0,2 mm i tykkelse. En renning har vanligvis 60-70 tråder pr. cm. En renning kan være 120 meter lang hvor trådene trekkes opp fra opptil 100 garnspoler ved siden av hverandre. Slik bygges renningen opp 5 – 6 cm av gangen ved siden av hverandre til bredden nås, vanligvis er bredden 150 cm. Å sette opp en renning kan ta opptil 14 dager. Når renningen er ferdig settes den inn i vevstolen, og det veves med innslag i opptil 8 ulike farger, slik dannes mønsteret. Denne formen for veving kalle Jacqard etter oppfinneren av vevstolen. Man kan bare tenke seg hvilket omfattende, tidkrevende og komplisert arbeid som ligger bake et silketørkle.
Stell av silketørkle
Det anbefales rens, men finvask for hånd med egnet såpe kan være et alternativ. Ikke skrubb eller vri tørkle. Skylles kaldt, gjerne med en spiseskje hvit eddik – da det kan være overskuddsfarge.
Et silketørkle kan avgi overskuddsfarge på lyse tekstiler om det blir vått.